‘Conversation at the ‘IJ’ lake, Amsterdam‘ door Thijs Paanakker / CC by 2.0
Zou jij ook het liefst vandaag nog iedereen overtuigen om veganist te worden? In sociale situaties worden we vaak overweldigd door dat gevoel. Hoe graag zouden we niet iemand willen omtoveren tot veganist. Kon het maar! Helaas bestaat er geen magische toverstaf of spreuk. Welk gereedschap staat ons dan wel ter beschikking om anderen enthousiast te maken voor het veganisme? In het tweede deel van sociale situaties geven we je vijf tips voor een goed gesprek over veganisme:
1. Enthousiasme
Je eigen enthousiasme. Enthousiasme werkt net zo aanstekelijk als lachen. Het goede gevoel dat een enthousiast persoon uitstraalt is aantrekkelijk; dat wil iedereen wel hebben. Je maakt zo ook sneller een positieve indruk op mensen.
2. Geduld
Geduld is een multi-inzetbare tool. De persoon met de minste informatie bepaalt het niveau van de discussie. Dat is meestal de niet-veganist. Jij weet inmiddels alles over het proces en het leed dat voorafgaat aan een hamburger of een glas melk. Je kent de ins & outs van heerlijk, gezond en gemakkelijk plantaardig eten. Maar de persoon met wie je in gesprek gaat niet. Dit kan een frustrerend onderdeel van een gesprek zijn en het gevoel geven dat er vreselijk domme vragen en argumenten op je afgevuurd worden. Het is echter niet de intelligentie van je gesprekspartner, maar zijn of haar onwetendheid en kennisniveau die hier opspelen. Blijf geduldig! Geef keer op keer weer kalm feitelijke informatie terug. Ooit heeft iemand jou geïnformeerd, weet je nog?
3. Overeenkomsten
Het opzoeken van overeenkomsten tussen je gesprekspartner en jou zelf kan bijdragen tot het wegnemen van vooroordelen. Gemeenschappelijke grond opzoeken doe je door vragen te stellen en nóg meer vragen te stellen. Met vragen kun je het gesprek sturen. Terwijl de ‘antwoorder’ aan het woord is, bepaalt de vrager de richting. Wat niet-veganisten en veganisten veelal delen zijn de zorgen om het klimaat en het milieu, hun eigen gezondheid en dat van dierbaren, dierenleed, moeite hebben met goede keuzes maken, etc. Iemand die zijn eigen zorgen en (levens)vragen door jou als gedeeld ervaart zal eerder open staan voor wat je verder nog meer te vertellen hebt.In onderstaande video wordt het belang uitgelegd van overeenkomsten tussen jou en je gesprekspartner.
4. Timing
Het meest ongelukkige moment om iemand enthousiast te maken voor veganisme is het moment waarop iemand zijn tanden zet in een groot stuk rood vlees. Je kunt op dat moment iemand wijzen op zijn moreel onverantwoorde keuze. Dat is absoluut een legitieme optie. Echter niet het meest strategische moment om openheid te creëren voor verandering naar een veganistische levenswijze. Het risico dat iemand zich persoonlijk aangevallen voelt is heel groot. Wat kan een beter moment zijn? Wanneer iemand zelf interesse toont en nadat je gereedschap 1, 2 en 3 uit de kist hebt gehaald. En het ultieme moment? Wanneer iemand dan ook nog zijn buik vol heeft gegeten met lekker plantaardig eten!
5. Acceptatie
Dat toverstafje bestaat echt niet. Accepteer dat je niet met een magische overtuigingskracht altijd in één klap iemand veganist kunt maken. Wel kan je iemand vaak inspireren om na te gaan denken over veganisme. En dat is al winst op zich! Wees je er bewust van dat je mensen inspireert. Het helpt om meer ontspannen in het gesprek te staan.
Eerste deel gemist? Lees hier Sociale Situaties deel 1.
Video: waarom feiten niet altijd mensen overtuigen (en wat je er aan kan doen):