Updates
20-10-2020 – In 2015 maakte de NVV melding van het feit dat een aantal conserven van het merk Bonduelle dierlijke ingrediënten bevat, zonder dat dit werd aangegeven op de verpakking. Green Food Lab, het pr-bureau van Bonduelle, bevestigt aan Vegan Business dat de receptuur van de producten waar het hier om ging, eind vorig jaar is is aangepast en dat de producten van Bonduelle geen enkele dierlijke ingredienten of dierlijke aroma’s bevatten.“Het is onderdeel van de missie van Bonduelle om plantaardige voeding op een gemakkelijke manier toegankelijk te maken voor iedereen”, aldus een woordvoerder van Green Food Lab. “Daarom zijn de blikken met de vernieuwde receptuur sinds juni dit jaar verkrijgbaar (wel naast de oude, tot die zijn uitverkocht – om voedselverspilling tegen te gaan). De nieuwe blikken zijn te herkennen aan het opschrift ‘verbeterde receptuur’.” Lees het hele artikel op VeganBusiness.
23-05-2019 – Bij een nieuwe navraag geeft HAK aan dat de bonenschotel voor chili con carne geschikt is voor veganisten: “Onze bonenschotel voor chili con carne is inderdaad inmiddels geschikt voor een vegetarisch en veganistisch dieet. Wij zijn overgestapt op een natuurlijk aroma die geschikt is voor iedereen.”
20-05-2019 – Bonduelle heeft het dierlijke ingrediënt niet aangepast. De witte bonen in tomatensaus bevat nog steeds aroma’s van gerookt varkensvlees. Dit staat inmiddels wel apart vermeld op de ingrediëntenlijst.
21-11-2018 – Bonduelle heeft inmiddels de informatie op de website aangepast en aangegeven dat ze de dierlijke bouillon in de witte bonen in tomatensaus zullen vervangen voor plantaardige bouillon. De groene kidneybonen in Nederland zouden geen dierlijke aroma’s bevatten volgens Bonduelle.
Via een Franse actualiteitenwebsite is aan het licht gekomen dat een aantal conserven van het merk Bonduelle dierlijke ingrediënten bevat, zonder dat dit is aangegeven op het label. Vegetariërs, veganisten en mensen die om andere redenen dierlijke producten vermijden kunnen hierdoor ongewenst dierlijke ingrediënten binnenkrijgen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) wil dat hier verandering in komt door middel van duidelijke etiketten.
In een reactie per e-mail geeft Bonduelle aan dat ze aan de wettelijke gestelde eisen voldoen: “Het is wettelijk afdoende smaakstoffen aan te duiden met aroma of natuurlijk aroma volgens de geldende voorschriften, ongeacht de aanwezigheid of afwezigheid van dierlijke bestanddelen.” Will Fris, voorzitter van de NVV, vindt dit geen reden om hier niet transparant over te zijn: “Via het label zou ten alle tijden duidelijk moeten zijn voor de consument wat er in een product zit. Als ik witte bonen in tomatensaus eet, verwacht ik niet dat daar gerookte varkensvleesbouillon aan is toegevoegd als dat niet op de verpakking staat. Dat een producent zich verschuilt achter wetgeving is voor ons een teken dat de consument niet serieus wordt genomen”. Bij navraag geeft ook producent HAK aan dat er in de Chili con Carne bonenschotel (zonder vlees) rundvleesaroma is verwerkt (zie updates).
Volgens Bonduelle zou het slechts om kleine hoeveelheden gaan. De NVV vindt dat dit niet zou moeten uitmaken. “Ook kleine hoeveelheden kunnen een probleem zijn als iemand uit ethische overwegingen geen dierlijke producten consumeert”, aldus Fris. “Vorig jaar werd hier door FoodWatch al op gewezen met de campagne ‘Verborgen Dieren’, maar het is duidelijk dat sommige ingrediënten nog steeds verborgen zijn”. Bonduelle heeft aangegeven dat 20 van hun 300 producten dierlijke aroma’s bevatten, waarvan onderstaande in Nederland en België verkrijgbaar zijn:
– Witte bonen in Tomatensaus 200 gr. (NL) (bouillon: gerookt varkensvlees)
– Witte bonen in Tomatensaus 800 gr., 400 gr. en 200 gr,. (BE) (bouillon: gerookt varkensvlees)
– Flageolets/Groene Kidneybonen 400 gr. (BE) (bouillon van gevogelte: kip)
Bonduelle zal extra informatie plaatsen op de Nederlandse en Belgische website met betrekking tot producten die dierlijke aroma’s bevatten. De NVV is daar blij mee, maar wil ook dat producenten standaard deze informatie vermelden op het etiket, zonder dat de consument eerst navraag hoeft te doen over een specifiek product. Fris: “Als producenten dit duidelijk communiceren, maakt dat een bezoek aan de supermarkt een stuk makkelijker”.