In deel 2 van ‘Vegan on an budget’ geven we je 5 tips om goedkoop en plantaardig te eten, zonder dat er een dier aan te pas komt. Deel 1 gemist? Lees: Leven met compassie voor dieren en je portemonnee!
1) Maak het zelf
Goedkoper en vaak ook een stuk lekkerder én gezonder ook. Een pak amandelmelk bijvoorbeeld kost gemiddeld 2 euro per liter en bevat slechts 8% amandelen. De rest? Toevoegingen en water waar je veel geld voor betaalt. Met een pot amandelboter voor 5 euro en kraanwater kun je zo’n vijf liter amandelmelk maken. De helft goedkoper dus. Hoe je dat doet zie je in dit filmpje.
Ook burgers en andere vleesopvolgers zijn gezond en goedkoop zelf te maken. The Flaming Vegan heeft maar liefst een lijst van 20 heerlijke, zelf te maken, plantaardige burgers. Tofu en tempeh zijn vaak ook goed betaalbaar. Een blok van 400 gram tempeh koop je al voor minder dan 2 euro.
Taarten en andere zoete lekkernijen zijn spotgoedkoop zelf te bakken met een aantal simpele ingrediënten. Daar hoef geen keukenprins of -prinses voor te zijn want juist omdat je niet met opgeklopte eieren en boter werkt is de kans op mislukken een stuk kleiner! Zie bijvoorbeeld de website Graswortels en onze eigen VeganChallenge website.
2) Koop groot, kook groot
Grootverpakkingen of grote ‘bulk’ hoeveelheden zijn altijd goedkoper. Om te voorkomen dat je maanden lang hetzelfde eet, kun je samen met andere vegans inkopen. Hierdoor koopt iedereen een kleinere hoeveelheid met het profijt van quantumkorting. Ook het koken in grotere hoeveelheden is budgetvriendelijker. Kook meerdere porties en vries deze in of kook samen met anderen en deel de kosten. Misschien is dit het moment om dat lang gekoesterde plan voor een vegan eetclub eens uit te voeren?
3) Eet met de seizoenen
Het is een bekend gegeven dat aardbeien in december vijf keer zo duur zijn dan in mei. Op de markt is het goed te zien welke groenten of fruitsoorten ‘in seizoen‘ zijn. Eten wat het seizoen te bieden heeft scheelt aanzienlijk in je portemonnee. Koop groenten, fruit en verse kruiden wanneer ze het goedkoopst zijn en vul je voorraadkast of vriezer. Ruil een deel van je ‘koopjes’ met anderen of organiseer eens een jamsessie om samen jams, compotes en chutney te maken. Zo hoef je niks weg te gooien van je goedkope aanwinsten.
Ook supermarkten maken gebruik van de grote hoeveelheden fruit en groenten die het seizoen biedt door deze in te vriezen en vervolgens goedkoper te verkopen dan vers fruit. De Lidl verkoopt bijvoorbeeld 750 gram diepvriesaardbeien voor 3 euro en de AH een kilo bevroren blauwe bessen voor 7 euro. Niet zo heel lekker om ‘uit het handje’ te eten, maar prima om te verwerken in smoothies, desserts of gebak.
4) Weet wat je eet!
Wie zich een beetje verdiept in voedingswaarden, kan heel wat besparen. Bonen, kikkererwten en linzen zijn een uitstekende en goedkope bron van proteïnen en mineralen. In combinatie met granen, groenten van het seizoen, kruiden en specerijen zijn ze niet te verslaan als volwaardige voeding. In het boek De vegarevolutie kun je meer over voedingstoffen te weten komen.
Zo creëer je uitgebalanceerde maaltijden zonder duurdere vleesopvolgers. Traditionele volkskeukens maken van oudsher al gebruik van beproefde combinaties. De Italiaanse keuken is grotendeels gebaseerd op optimaal gebruik van combinaties van groenten en granen in tijden van schaarste. De Indiase keuken is hier misschien nog wel het beste voorbeeld van. Dat dit zeker geen smakeloze, ouderwetste gerechten oplevert bewijzen Vegan Richa en het budget kookboek Peso Pinching Mexican Meals van Alynda Kok.
5) Laat je niet verleiden
Veganist zijn heeft nog een verrassend voordeel voor je bankrekening. Het is bekend dat de meeste mensen te veel geld uitgeven door impulsaankopen. Als vegan ben je daar minder vatbaar voor. Je weet wat je wilt én wat je niet wilt. Kassakoopjes en andere geldverslindende verleidingen zijn minder vaak plantaardig en hebben daardoor natuurlijk geen effect op jou. Maar ga vooral niet met een lege maag boodschappen doen. Voor je het weet loop je te snacken met dure repen die je niet van plan was te kopen.
Zie ook deel 1 en 3 van ‘Vegan on an budget’:
Leven met compassie voor dieren en je portomonnee