Naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur op 25 november 2017 hebben we vanuit de NVV een brief gestuurd naar de redactie. We hopen ze hiermee te informeren dat er ook een meer genuanceerde en meer volledige aanpak bestaat om veganisme te belichten. Uitzending gemist? Kijk dan hier terug.

Beste redactie,

Als je leest dat Nieuwsuur aandacht besteedt aan veganisme, dan weet je dat je het goed doet. We waren vanuit de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) dan ook enthousiast toen we de vooraankondiging zagen. Een mooie kans om een groot publiek te informeren. Als vereniging behartigt de NVV de belangen van leden en zet zich in voor de promotie van het veganisme met initiatieven als de VeganChallenge, Melk, je kan zonder! en Vegan Wiki. Als vereniging hechten wij veel waarde aan goed onderbouwde informatie.

Maar wat is veganisme nu precies? Het viel ons op dat veganisme werd neergezet als een dieet waarbij de kans groot is dat je voedingsstoffen te kort komt. En daar kunnen we ons om twee belangrijke reden niet in vinden. Ten eerste is veganisme geen dieet, maar een levensstijl waarbij (voor zover praktisch haalbaar) wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Veganisten eten daarom plantaardig, maar dragen bijvoorbeeld ook geen leren schoenen. Deze levensstijl vloeit voort uit het idee dat alle (voelende) dieren er moreel toe doen: niet alleen mensen en huisdieren. Deze ethische kant vormt het fundament van het veganisme.

Ten tweede is een uitgebalanceerd, plantaardig dieet aangevuld met vitamine B12 gezond en kan het zelfs het risico op bepaalde aandoeningen verkleinen. Het Voedingscentrum geeft aan dat mensen die plantaardig(er) eten een lager risico hebben op hart- en vaatziekten. Daarom vonden we het vreemd dat vegan diëtiste Saraï Pannekoek uitsluitend kritiek leek te hebben op Lisa Stel. We vragen ons af of dit werkelijk zo was, of dat dit door de montage kwam. In de uitzending werden vooral risico’s belicht, maar wie zich een beetje inleest in plantaardig eten, zal ontdekken dat iedereen op een gezonde manier plantaardig kan eten, zoals de Academy of Nutrition and Dietetics in de Verenigde Staten aangeeft. [1]

In de uitzending werd vooral gewaarschuwd voor tekorten. Genoemd werden onder meer het risico op een tekort aan ijzer en eiwitten. IJzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij omnivoren. Het klopt dat heemijzer uit rood vlees beter wordt opgenomen dan non-heemijzer: respectievelijk 25% tegenover 1 – 10%. Maar het geeft ook meer gezondheidsklachten en is daarmee niet de meest veilige bron van ijzer. Niet voor niets adviseert het Voedingscentrum om bewerkt en rood vlees te laten staan. Als veganist kun je vlees het beste vervangen door peulvruchten, dan is de kans op een ijzertekort erg klein. Je kan ook graanrijke producten combineren met vitamine C om de ijzeropname te verhogen. Zie ook onze website hierover. [2]

Om een tekort aan eiwit op te lopen als veganist moet je erg je best doen. De eiwitconsumptie van volwassenen in Nederland blijkt ongeveer 37% hoger dan de aanbevolen hoeveelheid. Een tekort aan eiwitten loop je over het algemeen dan ook alleen op als je te weinig kilocalorieën eet op een dag. Het is geen reëel risico voor mensen die plantaardig eten. Wat je wel moet weten als je plantaardig eet is dat het belangrijk is om vitamine B12 bij te slikken. In de wintermaanden kan je net als iedere Nederlander (vegan) vitamine D nemen.

Het belangrijkste gegeven voor veganisme is dat we prima zonder dierlijke producten kunnen leven, als we ons er een beetje in verdiepen. Het is dus met enige aandacht uitstekend mogelijk om dieren niet te belasten met onze keuzes voor eten, kleding en meer. We vinden de gekozen focus op de schaduwkanten van een ongebalanceerd, plantaardig dieet daarom eenzijdig en geen voorbeeld van een neutrale berichtgeving.

We hopen dat jullie deze kennis willen meenemen in een volgende uitzending. Uiteraard zijn wij dan beschikbaar als jullie vragen hebben over veganisme.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704

[2] http://www.nutrition.org.uk/ – https://www.veganisme.org/informatie/voedingsstoffen/ijzer/

Met vriendelijke groet,

Debby van Velzen
Communicatiemedewerker NVV
Namens het bestuur