Veganistische producten zijn producten waarbij er geen dieren gebruikt zijn tijdens de vervaardiging van het product. Dit omvat zowel ingrediënten als hulpstoffen en het gebruik van dieren op welke manier dan ook. Maar hoe weet je nu zeker of het vegan is? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Onderaan de pagina vind je ook een handige ingrediëntenlijst.
Criteria vegan producten
Wanneer is het vegan? De meeste veganisten houden de volgende criteria aan om te bepalen of een product vegan is:
- het product mag geen dierlijke ingrediënten bevatten (‘sporen van’ dierlijke stoffen uit kruisbesmetting worden hierbij niet meegerekend).
- er zijn geen dierlijke hulpstoffen gebruikt bij het productieproces.
- het product mag niet op dieren zijn getest.
Een veganist consumeert dus ook geen plantaardige producten als daarvoor een dier gebruikt wordt. Denk daarbij aan producten die op dieren getest zijn, of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen, zoals wijnen die geklaard zijn met gelatine of vislijm.
Zo herken je snel vegan producten
Voor bijna alles is er wel een vervanger, of kan je de veganistische variant zelf maken. Met de volgende tips kun je gemakkelijk(er) herkennen of een product ook echt vegan is:
1. Let op keurmerken
Veganistische producten dragen soms het Vegan Keurmerk, een groene zonnebloem. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de Vegan Society en garandeert dat het product veganistisch is. Hetzelfde plaatje als het Vegan Keurmerk, maar dan zonder steel en bloem, wordt gebruikt om producten die vegetarisch zijn aan te duiden. Deze producten zijn vaak niet veganistisch, tenzij er expliciet VEGAN onder staat. Er zijn veel verschillende keurmerken die allemaal andere richtlijnen hebben. Hier vindt je een (beperkte) vegankeurmerkenlijst met uitleg.
Keurmerken zijn ook niet beschermd. Dit betekent dat elke producent in principe haar eigen vegan keurmerk mag verzinnen. Als een producent op haar product zet dat het vegan is, maar geen officieel keurmerk gebruikt, kan het dus nog steeds zijn dat het product niet vegan is volgens alle hierboven genoemde criteria. Albert Heijn gebruikt bijvoorbeeld het logo “V” voor producten die ze een “Verantwoorde keus” noemen, en een groen logo “Vega”. Dit betekent niet dat het product ook echt veganistisch is. Je zal vaak nog extra de ingrediëntenlijst moeten controleren.
Als je verzekerd wilt zijn van of een product geschikt is voor veganisten, dan kan je ook letten op het Vegan Keurmerk. De NVV is vertegenwoordiger van dit keurmerk dat wordt uitgegeven door de Vegan Society in het Verenigd Koninkrijk.
2. Raadpleeg ons productenoverzicht
Vegan Wiki is een overzicht van producten die geschikt zijn voor veganisten. Wil je weten welk brood geschikt is voor veganisten? Benieuwd naar alternatieven voor kaas, vlees en zuivel? Welke vitamine B12 het beste is? Of is je shampoo bijna op en wil je deze graag vervangen voor een vegan variant? Op Vegan Wiki vind je al deze informatie en meer!
3. Lees zelf de ingrediëntenlijst
Als een product geen keurmerk heeft, kun je ook zelf de ingrediëntenlijst op het etiket nakijken op ingrediënten van dierlijke oorsprong.
4. Vraag het de fabrikant
Om echt zeker te weten of een product veganistisch is, kan het nodig zijn om dit na te vragen bij de producent. Het is dan handig om te vragen naar specifieke twijfelachtige ingrediënten of productieprocessen, omdat klantenservice-medewerkers vaak niet goed weten wat veganisme precies inhoudt. De gegevens van de fabrikant staan meestal op de verpakking, en grotere bedrijven hebben vaak ook een website met een online contactformulier.
Belangrijke ingrediënten
Hoe zit het met soja en kokos? Wat is gelatine? Hieronder kun je doorklikken naar verschillende ingrediënten en voedingsmiddelen. We leggen uit waarom ze wel of niet vegan zijn en waar je op moet letten.