Naar aanleiding van het IPCC-rapport over klimaatverandering kwam RTL niet alleen met praktische tips, maar ook met een aantal mythes die doorbroken moeten worden. De genoemde tips zijn prima, zoals waken voor voedselverspilling, minder kopen en vaker producten hergebruiken. Maar tegelijkertijd het is zorgwekkend dat een nieuwsmedium als RTL ook zonder schroom mythes presenteert alsof het feiten zijn, in een tijd waarin de urgentie om plantaardig te eten nog nooit zo groot was. 

Plantaardig eten is hard nodig

Mythe 1: “Het is niet nodig om helemaal vegetarisch te worden als samenleving.” Dit zegt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit in het artikel. Je eetpatroon veranderen is echter een belangrijke manier om als consument invloed uit te oefenen op de uitstoot van broeikasgassen. En dat is hard nodig. Steeds meer onderzoeken, zoals deze en deze, geven aan dat plantaardige voeding een sleutelrol speelt in ons gevecht tegen klimaatverandering.

De veehouderij is zelfs verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2. Een flink deel daarvan is de uitstoot voor de productie van vlees en zuivel. Het is van belang dat we naast vlees ook andere dierlijke producten links laten liggen zoals kaas, melk, eieren en leer. Dierlijke producten zijn niet alleen vanwege hun impact op het klimaat een grote bedreiging voor het milieu. De Verenigde Naties stellen dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit. Dierlijke producten hebben dus een grote impact op het klimaat, land, water en grondstoffen.

Maar ook op dieren. Met een plantaardig eetpatroon kies je voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet. Door veganist te worden bespaar je ook vele dierenlevens. Nog steeds worden er namelijk élke dag 1,7 tot 1,8 miljóen dieren geslacht in Nederland voor onder meer vlees, ei en zuivel. Dat is behoorlijk wreed als je bedenkt dat we ook gewoon iets anders kunnen eten, dragen, etc.. Vegetarisme is dus een goede stap voor een beter milieu, maar niet voldoende.

Iedereen kan plantaardig eten

Mythe 2: Fresco vervolgt haar verhaal met de tenenkrommende uitspraak: “Kinderen en bejaarden hebben wel wat vlees nodig.” Bijna alle mensen kunnen uitstekend leven zonder vlees en andere dierlijke producten. Baby’s, kinderen, volwassenen, zwangere vrouwen, atleten en bejaarden… Er is niets magisch aan dierlijke producten. Ze bevatten geen voedingsstoffen die je niet op een andere manier binnen kan krijgen.

Je vraagt je af of RTL mensen wil afschrikken die interesse hebben in plantaardige voeding. Fresco’s opmerking klakkeloos overnemen getuigt in elk geval van weinig kennis van zaken. Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Een goed gevarieerd veganistisch dieet aangevuld met vitamine B12 bevat alle voedingsstoffen, beaamt ook de grootste diëtistenorganisatie ter wereld:

“Een uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen, is gezond en kan gezondheidsvoordelen opleveren in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes.”

We hoeven geen dieren te gebruiken

Mythe 3: De laatste opvallende uitspraak luidt: “We kunnen voedselverspilling tegengaan door restjes aan de kippen te geven.” Een dooddoener natuurlijk, want er is ontzettend veel plantaardig voedsel nodig om alle dieren in de industrie te voeden. Was ze vergeten dat er gemiddeld 25 kilo plantaardig eten nodig is voor 1 kilo biefstuk? Of dat éénderde (!) van alle gewassen verbouwd wordt voor de veehouderij? Nederland is zelfs de een na grootste soja-importeur in de wereld.

Maar ook als we kippen en andere dieren restjes zouden geven zoals aardappelschillen, dan nog is het speciesistisch om dieren te fokken, gebruiken en doden voor onder andere ons voedsel, terwijl er meer dan genoeg alternatieven zijn. Zullen we stoppen om ons in allerlei bochten te wringen om dieren te kunnen blijven gebruiken, ten koste van dieren, mensen en de aarde? De sleutel naar positieve verandering ligt in onszelf. Waar kies jij voor?