Journalist Teun van de Keuken deelde recent zijn ervaringen met “het veganistische dieet” in het kader van zijn serie Teun op dieet in de Volkskrant. Na 2 weken voelde hij zich slap, futloos en depressief. Al snel legde hij de oorzaak hiervan bij zijn veganistische dieet. Wij vinden het jammer dat hij onze hulp niet aannam, toen wij hem deze aanboden. Wij denken namelijk dat Teun met een beetje sturing en aanpassing best in staat zou zijn geweest zijn gezondheid weer snel op peil te krijgen. Net zoals 150.000 andere Nederlandse veganisten elke dag gezond op een 100% plantaardig dieet leven.
Veganistisch eten is gezond
Een veganistisch dieet is gezond als je maar voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent dat je veelzijdig moet eten. Een goede start is het bekijken van de veganistische schijf van vijf van diëtiste Ginny Messina. De enige voedingsstof die van nature niet voorkomt in plantaardige voeding is Vitamine B12. Suppletie met Vitamine B12 wordt sterk aangeraden om de gevolgen van een tekort te voorkomen.
Je hoeft echt niet meteen een voedingsdeskundige in te schakelen. Lees je goed in en bereid je goed voor. Dan is het goed te doen.
@Teunvandekeuken, vind je het leuk om halverwege of aan het einde van de maand een gesprek te hebben over jouw ervaringen of waarmee je worstelt?
— Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) (@NLvegan) May 1, 2020
Tekorten?
Teun merkte dat hij mogelijk problemen kreeg door een tekort aan ijzer. Dit hoeft geen punt te zijn bij een gebalanceerd dieet. Goede bronnen van ijzer zijn bijvoorbeeld volkoren brood en granen, noten, pitten en aardappelen. Met een app als Cronometer, kun je eenvoudig bijhouden wat je dagelijkse voedingsstoffen zijn en waar nodig je dieet daarop aanpassen. Het ijzergehalte van een veganistisch voedingspatroon is niet lager dan dat van een omnivoor, alleen de beschikbaarheid in het lichaam is lager vanwege de afwezigheid van heemijzer. Een veganistisch voedingspatroon bevat over het algemeen meer (beschikbaar) ijzer dan dat van vegetariërs, omdat zuivelproducten weinig ijzer bevatten. Uit onderzoek blijkt dat ijzertekorten komen bij veganisten niet vaker voor dan bij omnivoren. Wanneer voldoende groente en fruit wordt gegeten, zal men ruim voldoende ijzer binnen krijgen en geen risico lopen op bloedarmoede.
Ook maakte hij zich zorgen over eiwitten. Over het algemeen krijgen mensen in Westerse samenlevingen niet gauw te maken met eiwittekorten. Ook sporters hoeven minder eiwitten binnen te krijgen, dan ze vaak denken. De obsessie met eiwitten is onterecht en een teveel kan zelfs juist voor problemen zorgen. Als je voldoende eet en bij iedere maaltijd eiwitrijke producten gebruikt, is het heel makkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het is verstandig om daarbij minstens twee porties lysinerijke producten zoals peulvruchten, tofu, tempeh, seitan of pinda’s te eten, zodat je zeker weet dat je voldoende van het aminozuur lysine binnenkrijgt. Er zijn genoeg voorbeelden van intensieve vegan sporters en vegan bodybuilders te vinden, die genoeg eiwitten binnenkrijgen en hun sport op een gezonde manier kunnen beoefenen. De meesten merken zelfs een aanzienlijke verbetering in hun sportprestaties!
Extra steun, recepten en tips
Als je extra steun wil bij het overstappen naar een veganistisch dieet, dan kun je ervoor kiezen om mee te doen aan de VeganChallenge. Dan krijg je tips, recepten en steun van andere veganisten. Ook heeft de NVV op haar website een overvloed aan kennis en informatie paraat waar nieuwbakken veganisten kosteloos gebruik van kunnen maken.
Voor alle levensfasen
Veganistisch eten is heel goed in te passen in alle levensfasen. Het vergt voor de één soms meer aanpassing dan voor de ander, maar het is uiteindelijk niet alleen beter voor jezelf, maar voor alle dieren, het klimaat en de aarde. Wie wil zich daar nu niet voor inzetten?
Handige bronnen
Hoi Teun, wat super dat je een maand als veganist gaat eten. We raden je aan om je in te schrijven voor de VeganChallenge, ons gratis programma waarbij je 30 dagen lang tips, ideeën en recepten ontvangt die je daarbij helpen. https://t.co/oAEG9nBU5p 🌿
— Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) (@NLvegan) May 1, 2020