Interview afgenomen op: 11/07/2021
Jessica, 35 jaar, is zwanger van haar 3e kind en runt samen met haar man Maik Veganrevolutie.nl. Houdt van reizen, dansen, skiën, wintersport, fietsen, wandelen, koken en mensen enthousiasmeren en informeren over de vegan lifestyle.
Jessica: Op dit moment ben ik zwanger van mijn derde vegan kindje. Het was voor mijn geen vraag of ik vegan zou blijven tijdens mijn zwangerschappen. Ik merk dat ik meer energie krijg van een plant-based lifestyle. Ik sta 100% achter mijn keuze, voel me er goed bij en haal er ook veel zekerheid uit. Voor mij is het ondertussen ook heel normaal geworden, ik leef nu al 6 jaar veganistisch en in totaal 10 jaar vegetarisch. Of ik nou zwanger ben of niet, voor mij werkt het!
Zwanger en vegan
Zwanger en vegan zijn is wellicht zelfs makkelijker dan zwanger en niet-vegan zijn, want alles wat wordt afgeraden om te eten tijdens een zwangerschap is dierlijk. Ik hoef geen carpaccio, filet americain, rauwe kaas of sushi te missen, dat at ik al niet. Sterker nog, ik hoef helemaal niks te veranderen aan mijn eten! Er wordt geadviseerd om zoveel mogelijk groenten en vezels te eten omdat je stoelgang tijdens een zwangerschap langzamer kan gaan, maar daar eet ik genoeg van. Ik moet er wel voor zorgen dat ik, net als elke andere zwangere, niet te veel aankom tijdens mijn zwangerschap. Ik zal daarom ook nooit koekjes in huis halen, dat gaat bij mij in één keer op. Tijdens m’n zwangerschap ben ik amper aangekomen, dat is heel fijn! Ik had een gezond lichaam en dat heb ik nog steeds. Mijn bloeddruk is laag, wat goed is als je zwanger bent, en ik heb geen complicaties. Als zwangere word je extra gecontroleerd op vitaminewaarden zoals ijzer en B12. Normaal ben ik daar helemaal niet mee bezig. Ik heb nu een licht ijzertekort, wat vaker voorkomt bij zwangere vrouwen, of ze nou veganistisch eten of niet, dus dat slik ik bij. Verder zijn mijn waarden allemaal goed!
De gezondheid van je kind beïnvloeden
Het zou fijn zijn er meer informatie voor zwangere, vegan vrouwen te vinden is, zodat de zekerheid gegeven kan worden: ja het kan! Het is misschien zelfs beter om vegan te zijn tijdens je zwangerschap, want vrouwen die er een plantaardig dieet op na houden zijn vaak al minder zwaar en eten vaak al veel groenten en vezels. En, wat jij als zwangere eet, heeft een grote invloed op de gezondheid van jezelf en jouw baby. Als ik veel bewerkt voedsel eet, vol met suiker en zout, zou ik niet alleen m’n eigen lijf schade op laten lopen maar ook de smaak en gezondheid van mijn baby daarmee bepalen. Het zou heel fijn als dit soort kennis gedeeld wordt met zwangere vrouwen; wat jij eet, bepaalt in grote mate de gezondheid en voorkeuren van jouw kindje voor later.
Borstvoeding
Wat voor vegan vrouwen een uitdaging kan zijn is wanneer borstvoeding geven niet lukt. Dan moet je overgegaan op flesvoeding, alleen dat is bijna altijd op basis van koeienmelk. Er zijn wel merken die hiervoor soja gebruiken, maar die zijn wellicht niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Ik kan me best voorstellen dat dat lastig is voor vrouwen.
Eten wat de pot schaft
Bij ons eten de kinderen wat de pot schaft. Onze zoon Maas (4 jaar) is heel erg fan van wraps, Mexicaanse stijl met bonen en guacamole. Onze dochter Noor (1,5 jaar) vindt het heerlijk om met haar handen te eten, dus pasta vindt zij heel fijn. Ze zijn allebei ook dol op havermout met noten en fruit en groene smoothies. Die kleinste roept er ook al om: “moothie”, “moothie”. Als ze ziek is en niet wilt eten dan heeft ze wel trek in zo’n smoothie met veel groente, dat is echt ideaal!
Thuis hebben we nooit snoep, maar bij mijn schoonmoeder is wel een zak met vegan snoep. Ja, oma’s zijn er om ze te verwennen. Onze ouders houden heel erg rekening met ons, dat vind ik heel erg fijn. Ze zouden nooit snoep met dierlijke ingrediënten aan ze geven. Bij anderen eten onze kinderen wel dierlijke producten, dat is oké. Ik weet dat 90% van wat zij eten thuis voor ze wordt bereid. Bij ons thuis eten ze veganistisch en op onze manier. Als we dingen gaan verbieden krijgen we dat straks als een katapult terug als ze 14 of 15 zijn. Ze mogen zelf bepalen wat ze eten, maar ik leg wel uit waar het vandaan komt. Laatst bood de buurvrouw Maas een saucijzenbroodje aan. Ik heb Maas gezegd “je mag het eten, maar er zit koeienboter in en vlees van een varken die daarvoor gestorven is.” Hij wou dat saucijzenbroodje alsnog, dat moet kunnen.
Laten zien waar eten vandaan komt
Ik zie dat Maas erg met eten bezig is. Soms komt hij thuis van school en zegt hij ”zo die had gewoon chocoladepasta op z’n brood!” of “hij had gewoon koeienkaas op z’n brood!”. Hij weet hoe fruit en kruiden groeien en waar het vandaan komt. We hebben in de tuin een pluktuin waar onder andere appels, frambozen en munt in groeit. Ik probeer af en toe wat groentes te verbouwen, maar daar ben ik heel slecht in. Wij willen onze kinderen laten weten waar het eten vandaan komt en we proberen ook uit te leggen dat je geen dier hoeft te eten om gezond te zijn, je hebt het überhaupt niet nodig. Je kan het wel eten, maar het hoeft niet. Als je het wel doet, kies je ervoor dat een dier gestorven is, puur voor jouw smaak. Het zou wel tof zijn als Maas en Noor als ze twintig zijn dat zelf ook doorhebben.
Is vegan koken moeilijk, duur en saai?
Vegan koken voor een gezin is niet extra moeilijk of duur, al denken velen dat wel. Veel denken ook dat het snel saai wordt of dat je langs allerlei verschillende supermarkten moet gaan, maar niks is minder waar. Inmiddels hebben we 300 recepten zelf ontwikkelt waarin we makkelijke en betaalbare gerechten maken. Wij willen ook niet elke avond drie uur in de keuken staan. Er zijn zat avonden waarin we iets binnen een half uur op tafel willen hebben. Een van mijn lievelingsgerecht is onze lasagne met linzen, echt comfort food!
Veganisme: win-win!
Onze interesse in gezondheid is in 2012 ontstaan. We waren aan het kwakkelen met ons gewicht en onze gezondheid. Zo wilde ik niet zijn! Maar wat gezonde voeding is, wist ik toen niet, daarom gingen we dat onderzoeken. We hebben vooral veel informatie op het internet gevonden en we hebben veel gelezen, waaronder The China Study van Colin Campbell. Dat boek was echt heel inspirerend! Ook hebben we veel documentaires gekeken zoals Food Inc. en Cowspiracy. Een van de betere infobronnen is de website Nutrition Facts van Dr. Gregor, dat raden wij iedereen aan! Het is een grote database waarin wetenschappelijke informatie over voeding inzichtelijk wordt gemaakt voor iedereen die niet wetenschappelijk is. Vanaf 2015 zijn we volledig vegan gegaan. Ik wil niet meer meedoen aan de vee-industrie, dierenleed of voor mijn smaak een dier hoeven doden. Ondertussen zie ik ook de andere positieve kanten van het veganisme in: zoals de positieve impact die het heeft voor het klimaat en je gezondheid. Het is een ‘win-win’ situatie geworden.
Onze reis van niet-veganist, naar vegetariër naar veganist hebben we vastgelegd in een blog en diverse boeken. We delen informatie en makkelijke recepten voor het hele gezin. Ons nieuwste boek is ‘de Vegan Familie’ . Alle informatie die erin te vinden is, is gecontroleerd door een huisarts en diëtist die aangesloten zijn bij PAN-NL1. Met de recepten die erin staan inspireren we zelfs de grootste vegan sceptici!
Bronnen
- Physicians Association for Nutrition (PAN-NL) brengt professionals, voornamelijk zorgprofessionals zoals artsen, huisartsen, specialisten en diëtisten samen. Zij hangen allemaal een plant-based lifestyle aan en willen dit promoten binnen hun specialisme. Het zit van origine in Amerika en er heeft sinds kort ook een Nederlandse tak.
- Zwangerschap en veganisme – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Baby’s en veganisme – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Zwanger en plantaardig eten – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Ijzer – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Vitamine B12 – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Lasagne met linzen – Veganrevolutie.nl