Interview afgenomen op: 17-07-2021

Fabian, 35 jaar, is manager bij een Arcadehal, heeft 10 jaar in militaire dienst gezeten en doet modellenwerk. Houdt van socializen, feesten, shoppen en het veganisme. Leeft vegan sinds november 2020, met name vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

Fabian: Na het kijken van What The Health op Netflix was ik om. Mijn hoofdreden om vegan te worden is mijn gezondheid. Ik leerde door What The Health over de relatie tussen vleesconsumptie en problemen zoals kanker en overgewicht. Voor mij is vegan het antwoord. Ik dacht dat koeien altijd melk gaven en ben er pas achter gekomen dat je ze zwanger moet houden om ze melk te laten geven. Als je als volwassene zou zeggen dat je nog steeds moedermelk drinkt, dan word je aangekeken of je niet helemaal lekker bent, maar ondertussen drink je wel melk van een koe, wat bedoeld is voor haar kalfje. Ik probeer de mensen om mij heen van koemelk af te krijgen en dat vind ik nog urgenter dan het stoppen van vlees eten. Veel mensen zijn lactose-intolerant1. Als ik nu per ongeluk iets neem waar melk in zit krijg ik meteen last van mijn maag, terwijl ik dat vroeger elke dag dronk. Tegenwoordig heb je veel soorten plantaardige ‘melk’ zoals haver-, soja-, amandel- en rijstdrink, er zijn genoeg alternatieven. Mensen denken wel eens dat je van soja borstvorming en een klein piemeltje krijgt, maar dat is onzin. Ik wist voorheen ook niet hoe de ‘vee’-industrie met alle dieren omgaat. Dat kippen levend gekeeld worden en er varkens vergast worden want “dat is humaan”.  Wat is daar humaan aan? Als wij mensen vergassen wordt dat ook niet als humaan gezien. Ik vind het heel raar dat we hierin onderscheid maken.

Kwark en kippen

Vroeger heb ik voor mijn sportdieet veel kwark en kippen gegeten. De stap naar vegetarisch eten vond ik heel makkelijk. Hoe minder vlees ik ging eten, hoe meer mijn lichaam er problemen mee kreeg als ik het wel at. Door een van mijn beste vrienden heb ik de stap naar het veganisme gezet. Hij is al acht jaar vegan, ik ging vaak met hem uit eten en at zo vegan met hem mee. Ik was altijd erg geïnteresseerd in waarom hij veganist is en wat het voor hem betekent. Dat, in combinatie met het kijken van What the Health, heeft mij geïnspireerd om het zelf ook te gaan doen. Ik voel me er super goed bij, ik ben fitter en sta ’s ochtends beter op. Mijn vriend merkt nog grotere gezondheidsvoordelen. Hij had vroeger uitslag op zijn huid die hij maar niet weg kreeg. Na twee à drie maanden vegan eten is de uitslag helemaal verdwenen!

Parmezaanse kaas als aspirientje

Mijn partner is dezelfde dag als ik begonnen aan het vegan leven. Hij is een Italiaan, gek op vis en vlees. Hij komt uit Parma, de plek waar Parmaham en Parmezaanse kaas vandaan komen. In Parma zijn ze heel erg trots op hun eten! Voor hen is Parmezaanse kaas wat voor ons een aspirientje is: als je ziek bent moet je Parmezaanse kaas eten. Ik dacht daarom dat het hem nooit zou lukken om vegan te leven, maar dat is toch gelukt!

Elke dag een blaadje sla?

Samen staan we graag in de keuken om nieuwe gerechten te proberen. We houden beide erg van koken. Mijn vriend is Italiaanse gerechten aan het ‘veganizen’. Zelf vind ik het heerlijk om een uitgebreid buffet te maken, bijvoorbeeld tijdens mijn verjaardag. Ik vind het heel erg leuk om mensen vegan eten te laten proeven! Ze merken het niet dat ze geen vlees eten. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig jackfruit. Ik had daar nog nooit van gehoord voordat ik vegan was. Het lijkt erg op ‘pulled pork’ en heeft de structuur van vlees. Ik ben tegenwoordig verslaafd aan humus en vind die van mezelf het allerlekkerst. Humus kan je met alles eten. Ik maak het met kikkererwten, peper, zout, olijfolie, sesamolie, tahin en een halve bol knoflook. Een heel basic recept, maar heerlijk en zo makkelijk! Vroeger was ik gek op burgers en ik vind het ook erg lekker om vegan burgers te maken. Op mijn Instagram laat ik zoveel mogelijk mooie foto’s van voedsel zien wat ik heb gemaakt, vooral dingen waarvan mensen denken dat het niet zonder vlees of melk kan. Ik wil laten zien dat ik echt niet elke dag een blaadje sla of tomaatje eet.

Zoveel keukens, zoveel opties

Het leukste aan veganisme vind ik dat ik zoveel leer van voeding. Ik ben opgegroeid met aardappels, groente, vlees. Als we iets heel exotisch aten, dan was het een pakje van Knorr of iets van de afhaalchinees. Nu is mijn koelkast stampvol, dat had ik niet toen ik vlees at. Ik ben veel gekker op eten geworden en ik heb veel nieuwe keukens leren kennen. De Indiase keuken heeft goede veganistische dingen, net als de Libanese keuken. Bijna alle keukens hebben wel vegan opties, die weer heel anders zijn dan uit onze keuken. Dat vind ik prachtig!

Vegan kaas

Toen ik net vegan werd miste ik kaas nog het meeste. Ik was altijd gek op blauwe kaas en camembert. Maar tegenwoordig vliegen de vegan kazen je om de oren! Bij Vegabond in Amsterdam ligt de hele koeling vol, en van Mr. Watson zijn er camemberts en blauwe kaas. Echt heerlijk! Mozzarella miste ik ook wel een beetje, maar nu heb ik een manier gevonden om dat zelf te maken. Het is bijna hetzelfde als de variant van koeienmelk. Als je er peper, zout en olijfolie overheen gooit ben je klaar.

Voor mijn groentes ga ik het liefst naar de markt. Van toko’s ben ik ook erg fan. Daar kan ik een uren rondlopen en met 2 à 3 tassen vol weer naar huis gaan. Vegans en toko’s zijn een ‘match made in heaven’.

Tattoos

Tot een tijdje geleden focuste ik vooral op vegan eten. Pas later ging ik erop letten of mijn kleding ook vegan is. Ik heb nog wel kleding wat niet vegan is, maar ik gooi liever geen dingen weg. Met nieuwe dingen kopen let ik er wel op. Het meest lastige aan vegan zijn vind ik het kopen van dingen waarvan je niet weet dat het niet vegan is, zoals shampoos. Het Corona-vaccin is op dieren getest, en veel medicijnen ook. Ga je dan nooit meer medicijnen gebruiken? Ik vind dat je moet kijken naar wat voor jou haalbaar is. Er zullen vast vegans zijn die mij helemaal geen vegan vinden omdat ik bepaalde dingen wel doe, zoals een plant-based Whopper halen bij de Burger King. En mijn tatoeages zijn vroeger niet met vegan inkt gezet. Maar ja, ga ik deze dan verwijderen? Het veganisme kent een heel breed spectrum.

Vegan imago

De meeste vegans die ik ken zijn gay of lesbisch. Misschien dat het komt omdat er hier, in Amsterdam, relatief veel gay zijn. Je hoort wel vaak dat vegans worden vergeleken met lesbi. Hoezo is dat alleen voor lesbiennes? Op Facebook, in films en series worden er vaak grapjes over gemaakt. Er zijn veel vooroordelen over mannelijke vegans: lang haar, beetje hippie-achtig. Jammer dat vegans zo’n imago hebben. Er zijn bijvoorbeeld ook gespierde topsporters die vegan zijn.

Advies aan andere vegans

Ik zou alle vegans willen adviseren om hun omgeving te informeren en inspireren. Ik vind het leuk om te zien dat het in mijn omgeving effect heeft en vrienden een stapje richting het veganisme maken. Sommige eten minder vlees en sommigen zijn nu vegetariër. Ik post online regelmatig mijn zelfgemaakte gerechten, en ik probeer graag hotspots uit en deel die via mijn Insta. Als vegan kun je bij je vrienden voorstellen om eens bij vegan tentjes te lunchen. Laat ze kennis maken met vegan eten. Nodig ze bij je thuis eet of kook voor ze!

Bronnen

  1. “Europese mensen hebben pas sinds de domesticatie van runderen, 10.000 jaar geleden, een gen om ook na de zoogtijd de melksuikers in melk te kunnen verteren. 68 procent van de hedendaagse wereldbevolking is lactose-intolerant of heeft moeite met het verteren van zuivelproducten.” https://www.veganisme.org/faq-items/wat-aten-onze-voorouders/.