Tweede editie VeganChallenge start vanaf 1 juni
De eerste editie van de VeganChallenge was een onverwacht succes. In februari meldden ruim 1700 deelnemers zich aan om de hele maand veganistisch te leven: geen vlees, geen vis, zuivel of andere dierlijke producten. Dertig dagen lang kregen zij dagelijks recepten en tips toegestuurd en werden er door het hele land bijeenkomsten, etentjes en proeverijen opgezet. De uitdaging viel in de smaak. Op 1 juni gaat de tweede editie van start, waarvoor nu al bijna 500 deelnemers zich hebben ingeschreven.
Dat de VeganChallenge een blijvend effect heeft, bewezen de reacties op de vragenlijst die in maart naar de eerste lichting deelnemers werd gestuurd. Meer dan de helft (54%) van de deelnemers bleef ook na de VeganChallenge plantaardiger eten of had de intentie om veganist te blijven. Opvallend was ook de vrouwelijke vertegenwoordiging onder de deelnemers. Met maar liefst 89% vrouwen versus 11% mannen bleek maar weer eens dat vrouwen het meest aan de weg timmeren wat betreft duurzaam en gezond eten.
Toch waren er ook veel vrouwen die met hun hele gezin meededen en dus ook de mannen meetrokken in hun uitdaging. Zoals Wynanda uit Groningen: “Ik vond het een fijne gedachte om nog minder verantwoordelijk te zijn voor de industrie waarin dieren worden misbruikt als mensenmaaltijd. Gelukkig vond mijn vriend, die thuis achter het fornuis staat, het geen probleem. Hij deed vrolijk mee met de uitdaging.”
Gonneke Brons uit Amsterdam nam samen met haar twee zoontjes van 8 en 9 deel: “Ik raak er steeds meer van overtuigd dat zuivel helemaal niet goed is voor ons en eigenlijk ook helemaal niet nodig is. Daarnaast vind ik de wantoestanden in de eierindustrie verschrikkelijk. Dat er miljoenen haantjes levend versnipperd worden is iets dat mijn kinderen en ik moeilijk kunnen verteren.”
De uitdaging moest vooral leuk, lekker en haalbaar zijn. Daarom kregen de challengers dagelijks tips en elke week een boodschappenlijst toegestuurd – alle ingrediënten gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Los van de wens iets positiefs te doen voor het milieu, je eigen gezondheid of afkeer van het gebruik van dieren, was de VeganChallenge voor velen ook gewoon een manier om spannende nieuwe gerechten te proeven.
Santina (30) uit Arnhem had nog nooit eerder falafel gegeten. “Ik ben zo blij met alle nieuwe producten die ik via de VeganChallenge leerde kennen. Ik bakte eerder altijd taarten met eieren en boter, maar die mislukten vaak. De taartrecepten op de VeganChallenge website waren stuk voor stuk een succes.”
Het eetgedrag van de deelnemers vóór de challenge was erg verschillend. Niet geheel verrassend was een groot aantal deelnemers (43%) al vegetariër: voor hen was het een relatief kleine stap om volledig dierloos te gaan. Toch was een bijna even grote groep (41%) nog omnivoor toen ze deze maand aan hun ‘cold turkey´ vegan avontuur begonnen.
“Velen zullen zich afvragen of het geen druppel op een hete plaat is,” zegt Veerle Vrindts, coördinator van de VeganChallenge, “maar als je de resultaten van 1 maand plantaardig leven bekijkt, verbaast het je toch wel hoeveel impact voeding heeft. Met de vorige editie van de VeganChallenge hebben we met 1700 deelnemers 145 ton CO2 bespaart. Dat komt overeen met 24 retourtjes Indonesië. Verder was een maand veganistisch eten goed voor een besparing van 48 miljoen liter water (19 olympische zwembaden), een landbouwoppervlakte van 62500 vierkante meter. Verder zorgde de VeganChallenge ervoor dat 1100 dierenlevens werden gered.”
De VeganChallenge is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) en is samen met stichting Viva Las Vega’s (het huidige ProVeg) tot stand gekomen.