2 en 4 oktober markeren respectievelijk Wereldlandbouwdierendag en Dierendag. Deze dagen bieden een uitstekende gelegenheid om na te denken over het nalaten van een erfenis aan dieren. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme streeft naar een levenswijze vrij van dierlijke exploitatie. Andere organisaties richten zich op het verbeteren van dierenwelzijn of directe hulp aan dieren in nood. Door deze organisaties op te nemen in je testament kun je een blijvende positieve impact maken voor dieren, zelfs na je leven.

Voortleven na de dood

Een paar jaar geleden stelden mijn vriend en ik onszelf de vraag: “Wat gebeurt er met ons spaargeld en onze bezittingen na ons overlijden? Aan wie willen we dit nalaten?” We hebben geen kinderen, dus besloten we familie, vrienden en goede doelen op te nemen in ons testament. Maar de afgelopen maanden begon dat te knagen. “Aan wie wil ik eigenlijk echt nalaten? Hoe kan ik voortzetten waar ik me nu voor inzet?”

Niet nalaten aan dierenleed

Onlangs dacht ik: “Ik wil niet nalaten aan mensen die er dierlijke ‘producten’ van kopen. Sterker nog: ik wil de goede doelen die ik nu steun, steunen met een hogere bijdrage in mijn testament. Zo help ik hen ook na mijn dood met de strijd tegen het grote onrecht dat dieren wordt aangedaan.” Daarom heb ik mijn testament gewijzigd en alleen nog mijn partner en goede doelen voor dieren opgenomen.

Opbouw testament

Mijn testament begint met vier legaten. Vier goede doelen, waaronder de NVV, krijgen elk 1/4 van mijn spaargeld. Vervolgens wijs ik mijn vriend aan als enige erfgenaam. Daardoor krijgt hij ons koophuis en andere bezittingen. Mochten wij tegelijkertijd overlijden, dan geldt een andere regeling. Ook vier legaten, maar vervolgens is mijn enige erfgenaam de NVV. De helft van de opbrengst van ons koophuis gaat dan naar deze organisatie. Mijn partner heeft een andere verdeling.

Keuze goede doelen

Ik heb gekozen voor organisaties die geen overheidssubsidie of grote bedragen van fondsen ontvangen. Zoals de NVV, die vooral afhankelijk is van lidmaatschapsbijdragen en giften. Voor mij is de NVV hét ultieme goede doel, omdat ze het veganisme in haar volledigheid promoot. Niet alleen plantaardig eten, maar helemaal geen dieren gebruiken. Dat is waar ik voor sta, wat ik steun en graag wil voortzetten.

Hoe wil jij voortbestaan?

Ik hoop oud te worden in goede gezondheid, zodat ik nog lang kan opkomen voor onze mededieren. Maar mocht ik eerder overlijden, dan is dat met een gerust hart omdat anderen mijn idealen voortzetten. Ik kan iedereen aanraden om na te denken over wat je wilt nalaten en dat desgewenst te regelen. Heb je kinderen, ook dan kun je legaten voor goede doelen opnemen in je testament.

Keuze en kosten notaris

Wil je ook de NVV en/of andere goede doelen opnemen in je testament en heb je nog geen notaris? Vraag dan via via naar een goede, prettige notaris. En/of bekijk reviews op internet. Notarissen mogen vrije tarieven hanteren. Een redelijke prijs voor een nieuw testament voor 1 persoon is ongeveer € 450,-. Voor 2 personen zonder kinderen circa € 600,-. En voor 2 personen met kinderen rond € 750,-. Het aanpassen van een testament kost minder.

Goed geregeld voor een gerust gevoel

Het is even regelen, maar een geruststelling te weten dat je opgebouwde vermogen na overlijden op een goede manier wordt ingezet. Goede doelen met een ANBI-status, zoals de NVV, zijn bovendien is vrijgesteld van erfbelasting. Dit betekent dat er meer overblijft voor dieren. De NVV gaat zorgvuldig om met nalatenschappen en zet deze zoveel mogelijk naar de wens van de donateurs in.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder, zodat we samen kunnen blijven opkomen voor dieren.