Bezettingen, bedreigingen, auto’s die omver zijn gegooid en demonstratieve barbecues… Boxtel heeft een heftige avond achter de rug. De politie heeft maandagavond om 22.00 uur ’s avonds een einde gemaakt aan de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel. Wat vindt de NVV eigenlijk van dergelijke acties?

Wij begrijpen dat dierenactivisten de noodzaak voelen om mee te doen aan protestacties. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om dieren, wiens levens al naar en kort genoeg zijn, geen extra stress te bezorgen. Helaas doet, anno 2019, het overgrote merendeel van de bevolking nog steeds mee aan het uitbuiten en doden van dieren, en is het nog steeds legaal om dieren te fokken, gebruiken en doden, ondanks dat dit compleet vermijdbaar en verkeerd is. Legaliteit is niet altijd gelijk aan moraliteit. Het is wat ons betreft vreselijk dat we dieren zo behandelen en elke dag in Nederland 1,7 miljoen dieren laten doden in slachthuizen. Elk dier dat hiervoor wordt gebruikt is er één te veel.

De actie in Boxtel betreft een protestactie tegen de uitbuiting van dieren. Ondanks dat we begrijpen dat het ook lastig is voor de veeboeren die hun geld verdienen aan het houden van dieren, schrikken wij ervan dat veeboeren fysiek geweld inzetten tegenover de activisten en hun auto’s. Ook vinden wij het vreemd dat minister Schouten zich uitspreekt tegen de actie van de dierenactivisten, maar niets zegt over het geweld dat de veeboeren gebruikten.

Tot slot willen we graag benadrukken dat dieren als ‘vee’ worden gehouden, omdat consumenten vlees, zuivel, eieren, wol, leer, enzovoorts kopen. Ons inziens moeten Nederlanders stoppen met dieren als dingen te behandelen, of ze nou veeboer zijn of ‘gewoon’ consument. Het probleem begint met de wens en de vraag om dieren te gebruiken. Als niemand dierlijke producten en diensten zou afnemen, dan zouden we ook geen dieren houden als ‘vee’. Mensen die inzien dat het verkeerd is wat deze varkens wordt aangedaan vragen we om Hoe word ik veganist?, omdat elk dier lijdt onder zijn of haar uitbuiting en dood.