Heb je je ooit wel eens afgevraagd waar de term ‘vleesvervanger’ vandaan komt? Waarom sommige mensen kritiek hebben op de namen van vleesvervangers? En of de naam vleesvervanger wel terecht is? Je leest er alles over in dit eerste deel van ‘De vleesvervanger: voer voor veganburgers’.
De naam vleesvervanger
Na de komst van de stoommachine bleef men nog eeuwenlang verwijzen naar ‘paardenkracht’. Het vermogen van een motor werd uitgedrukt in pk’s, ook al kwam er geen paard aan te pas om de motor te laten draaien. Zo wist men precies met welk vermogen men te maken had. Dat was handig. Je kunt vleesververvangers vergelijken met pk’s. Om te weten wat voor ‘vlees’ men precies in de kuip heeft wordt (nu nog) verwezen naar datgene wat het vervangt. Een schnitzel, hamburger, gehakt, shoarma, nuggets, boterhamworst. Ook dat is handig. Zo weet je op welke manier je het product kunt gebruiken in je maaltijd.
Kritiek op vleesvervangers
Desondanks zijn er mensen die kritisch zijn over het gebruik van vleesvervangers en hun benamingen. Menig persoon concludeert dat vegans graag vleesvervangers eten, omdat ze verlangen naar echt vlees en dat dit betekent dat de mens niet zonder vlees kan leven. Dit is een denkfout, genaamd foute correlatie. Verlangen naar iets wat je lekker vindt, is absoluut geen bewijs dat je het ook nodig hebt en dat je niet prima zonder kunt leven. Tal van onderzoekers en instanties geven immers aan dat iedereen plantaardig kan eten.
Schnitzelgate
Dan is er de recente commotie rond #schnitzelgate. Hoewel de wereld met grotere problemen geconfronteerd wordt, vonden twee Kamerleden van de VVD het nodig om zich hard te maken voor een verbod op plantaardige producten met vleesaanduidingen zoals bijvoorbeeld de ‘schnitzel’. Deze mag de naam niet dragen omdat er geen dierlijk vlees in verwerkt is. Op onze vraag hoe het dan verder moest met slavinken, waar noch sla noch vinken in verwerkt zijn, kwam helaas geen antwoord. Uiteindelijk hadden de vragen een averechtse werking: de verkoop van plantaardige alternatieven voor vlees steeg juist.
Hoogste tijd om het fenomeen ‘vleesvervanger’ eens onder de loep te nemen. Lees meer in deel 2: Vlees vervangen: van tofu tot seitan.