Er zijn in deze tijd veel vragen over gezonde voeding, weerstand en herstel na ziekte. Helaas signaleren we veel verwarrende berichten en adviezen in de media die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn of inmiddels achterhaald. De juiste voeding kan van groot belang zijn in de strijd tegen corona en andere ziekten. Dierlijke eiwitten zijn niet noodzakelijk voor een gezond voedingspatroon.

Voor een goede gezondheid adviseert de Gezondheidsraad een gevarieerd dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen. Zij adviseren daarin het eten van dierlijke producten te beperken om het risico op hart-en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker te verkleinen. Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente en fruit, plantaardige eiwitten en onverzadigd plantaardig vet kan ook bijdragen aan een goede weerstand tegen virussen1. Het Voedingscentrum adviseert hierbij om magere of halfvolle koezuivel te gebruiken, wat kan worden vervangen door met calcium verrijkte sojamelk en -yoghurt.

Spiermassa

Ook mensen met een gezond voedingspatroon kunnen echter ziek worden van het coronavirus of andere aandoeningen. Deze patiënten raken, met name tijdens een verblijf op de intensive care, veel spiermassa kwijt. Vooral bij ouderen is dit funest. Voor een voorspoedig herstel hebben zij daarom een verhoogde behoefte aan energiedichte en eiwitrijke voeding. In een recent artikel in het Brabants Nieuwsblad kwamen hierover een aantal ic-diëtisten aan het woord. De NVV was onaangenaam verrast door de nadruk die hierin gelegd werd op de consumptie van dierlijke producten.

De adviezen voor ernstig zieken leunen zwaar op het vaker eten van grotere porties vlees en volle zuivel. Hiermee lijken ziekenhuisdiëtisten voorbij te gaan aan de nieuwe inzichten over gezonde voeding zoals die door de Gezondheidsraad zijn geformuleerd. Voor energiedichte en eiwitrijke voeding kan ook gebruik gemaakt worden van plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Vleeswaar staat bijvoorbeeld niet meer in de Schijf van Vijf en zou vervangen kunnen worden door 100% pindakaas of een eiwitrijke plantaardige spread. Diëtiste Lisa Steltenpool schreef voor Nursing.nl een artikel met meer informatie over eiwitrijke plantaardige voeding voor herstel na een operatie, fractuur of infectie.

Volwaardige plantaardige voeding voor iedereen

Veganisten en vegetariërs worden genoemd als risicogroep, vermoedelijk omdat zij minder eiwit binnen zouden krijgen. Een gevarieerd plantaardig voedingspatroon met peulvruchten, noten en sojaproducten levert echter ruim voldoende eiwit en andere voedingsstoffen. Het feit dat veel ziekenhuizen onvoldoende toegerust zijn om volwaardige plantaardige maaltijden te serveren, werkt ondervoeding bij veganistische patiënten wel in de hand.

De NVV roept ziekenhuisdiëtisten daarom op zich hard te maken voor volwaardige plantaardige voeding, zowel voor vegetariërs en veganisten als voor alle andere patiënten die gebaat zijn bij een gezonder, meer plantaardig voedingspatroon.

Kijk hier voor meer informatie over plantaardige eiwitten.
Meer informatie over wat je kunt doen als je discriminatie wilt melden vind je hier.

Bronnen

1) Hoe zorg je voor een goede weerstand? – Voedingscentrum