Zat. 5 april - lezing melanie joy

Evenementen waar veganisme in de aandacht staat of moet staan

Moderators: Rick, Rorrim

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Zat. 5 april - lezing melanie joy

Bericht door Vegantastic » di apr 01, 2014 1:51

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme organiseert een lezing door de befaamde auteur en psycholoog Dr. Melanie Joy op 5 april, 13:00 uur aan de Hogeschool Utrecht, Padualaan 101 in Utrecht.
De presentatie van Dr. Joy is gebaseerd op haar bekroonde boek ‘Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism’.

Dr. Joy zal over carnisme gaan vertellen, het onzichtbare geloofssysteem dat onze perceptie over het eten van vlees vormt waardoor we van sommige dieren houden en anderen opeten en gebruiken zonder te weten waarom.

Dr. Joy zet zich in voor sociale en ecologische rechtvaardigheid en bescherming van dieren. Aan de Universiteit van Massachusetts in Boston, geeft ze cursussen waarin racisme, seksisme, heteroseksisme, huiselijk geweld en psychologische trauma’s onderzocht worden.

”Het zichtbaar maken van carnisme kan ons allen helpen om mondigere burgers te worden en actiever op te treden als sociale getuigen, ongeacht onze voedingskeuzes” zegt Joy.

Het evenement is gratis toegankelijk. De inloop is vanaf 13.00 uur. Om 13.30 uur zal de lezing starten. Om 16.00 uur is het evenement afgelopen.

Over de spreker: Melanie Joy is psycholoog, professor, auteur en spreker. Ze doceert psychologie en sociologie aan de Universiteit van Massachusetts in Boston. Dr. Joy’s werk heeft internationaal lovende kritieken gekregen, en ze is geïnterviewd door tal van tijdschriften, boeken en radiostations, waaronder de BBC, NPR, PBS, en ABC Australië . Haar bekroonde ‘Why We Love Dogs , Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism’ werd gepubliceerd in 2010. Dr Joy is ook de auteur van ‘Strategic Action for Animals’.

https://www.facebook.com/events/1403602626572500/

Kitsune
Berichten: 34
Lid geworden op: vr nov 15, 2013 11:45
Leefwijze: veganist

Re: Zat. 5 april - lezing melanie joy

Bericht door Kitsune » vr mei 23, 2014 8:13

Iemand nog geweest eigenlijk? Ik had wel willen gaan, maar kon helaas niet.
Ik heb haar boek (nog niet gelezen) en vind het erg interessant.

foppe
Berichten: 41
Lid geworden op: ma apr 07, 2014 17:46
Leefwijze: veganist

Re: Zat. 5 april - lezing melanie joy

Bericht door foppe » ma mei 26, 2014 21:27

Kitsune schreef:Iemand nog geweest eigenlijk? Ik had wel willen gaan, maar kon helaas niet.
Ik heb haar boek (nog niet gelezen) en vind het erg interessant.
Wij zijn er wel geweest, vonden het op zich wel interessant maar achteraf ook een beetje apart. Als eerst heeft ze het in haar praatje nogal eenzijdig over vleeseten/slacht/lijden, terwijl ze eigenlijk niks over zuivel/leer/wol zegt (laat staan over het feit dat veganisme draait om het afwijzen van het gebruik van dieren, ipv het tegen lijden(/doodmaken) zijn -- deze dingen zijn natuurlijk zonder meer moreel relevant en verwerpelijk, maar het draait principieel om gebruik).
Daarnaast: haar observaties zijn wel interessant, maar tegelijk nogal beperkt en in zekere zin erg neerbuigend, omdat ze zo sterk de nadruk legt op het psychologisch verklaren van nonveganisme en de defensiemechanismen die daar een rol bij spelen. Hierdoor wekt ze de suggestie dat al die defensiemechanismen automatisch worden ingezet door nonveganisten, omdat ze feitelijk ontkent dat nonveganisten bewuste keuzes maken om niet na te denken over wat je ze vertelt/waar ze op worden gewezen. Hierdoor laat ze nauwelijks ruimte voor het feit dat nonveganisten prima tot inkeer kunnen komen. Natuurlijk heeft ze gelijk dat mensen vaak automatisch afwijzend reageren op nieuwe ideeën, andersdenkende mensen, of dingen die gevolgen zouden kunnen hebben voor de manier waarop ze leven, maar toch is het zo dat je met de meeste mensen echt wel in gesprek kunt gaan, en argumenten kunt overbrengen. En als je ze dan uitlegt waarom het gebruik van dieren fout is, en ze leggen dat naast zich neer, dan doen ze dat niet uit automatisme, maar dan maken ze een bewuste, zij het slecht onderbouwde -- want bijv. gerationaliseerd via de gedachte dat "veganisme (vgl met vegetarisme) 'extreem'/moeilijk is" -- alsof dat moreel relevant is -- keuze om je argumenten te negeren.) Joy erkent dat niet of onvoldoende, en daardoor geeft ze heel erg het idee af dat het bijna onmogelijk is om mensen te overtuigen veganist te worden. En dat lijkt me onwenselijk/onzinnig.

Plaats reactie