Soja zou gevaarlijk zijn voor de vruchtbaarheid en daarom krijgen Franse schoolkantines en bedrijfsrestaurants het advies geen soja-producten meer te serveren. Dit bericht verscheen deze week in diverse media. Kun je soja beter vermijden? Wij zetten de feiten op een rijtje. Spoiler alert: het valt allemaal best mee.
Waar waarschuwt ANSES voor? In soja zitten relatief veel isoflavonen. En een te grote inname van isoflavonen zou slecht zijn voor de vruchtbaarheid. De voedingsexperts van de NVV sloegen er de onderzoeken nog eens op na en verzamelden de volgende informatie.
Niet hetzelfde als oestrogeen
Het is belangrijk om te beseffen dat isoflavonen niet hetzelfde zijn als oestrogeen. Het is een plantaardig hormoon met een gelijkenis aan oestrogeen, maar met een veel zwakkere werking. Het zit in meerdere peulvruchten, maar soja heeft inderdaad wel de hoogste concentratie. In koemelk zitten trouwens nog veel meer isoflavonen, omdat koeien veel soja te eten krijgen.
Positieve invloed
Alle effecten van isoflavonen op de zwangerschap zijn alleen op niet-menselijke dieren getest. De overige studies die wel bij mensen zijn gedaan laten geen negatieve resultaten zien. Soja-isoflavonen hebben zelfs een positieve invloed op vruchtbaarheid voor zowel mannen als vrouwen, naast andere positieve werkingen van soja.
Voorzorgsmaatregel
De bovengrens in Frankrijk (en in Nederland voor zwangeren) is een voorzorgsmaatregel. Deze wordt aangehouden omdat er simpelweg niet genoeg onderzoek is dat met zekerheid kan uitsluiten dat er mogelijk negatieve effecten kunnen optreden bij hoge consumptie isoflavonen. Dit geldt overigens voor vrijwel elke andere voedingsstof.
Beter dan dierlijk alternatief
Sojaproducten zijn met vlag en wimpel beter voor de gezondheid dan hun dierlijke alternatieven. Het is al heel lang bekend dat vlees (m.n. rood vlees en bewerkt vlees) een directe relatie heeft met het ontstaan van kanker, maar Frankrijk haalt geen vlees uit de scholen.
Kies voor variatie
Gevarieerd, gezond eten is belangrijk. Tenzij je elke dag alleen maar sojaproducten eet, of gebruikmaakt van producten met sojameel of supplementen met isoflavonen, is het lastig om over de bovengrens voor sojaproducten te komen.
Meer weten?
Lees ook eens ons artikel Is soja gezond? Of bekijk een van deze artikelen:
- Neither soy nor isoflavone intake affects male reproductive hormones: An expanded and updated meta-analysis of clinical studies
- Health Promotion Effects of Soy Isoflavones
- The role of soy and soy isoflavones on women’s fertility and related outcomes: an update
- Prenatal Exposure to Soy Isoflavones and Anogenital Distance in Male Newborns
- ProVeg responds to French recommendations on soya and isoflavones