Vegan zijn in een wereld die dat niet is, levert iedere veganist weleens sociale en psychische spanningen op. Erover praten helpt. Daarom organiseert de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) regelmatig groepsgesprekken voor veganisten. 

In gesprek met andere vegans

Door met andere veganisten in gesprek te gaan, kun je meer inzicht krijgen in hoe de keuzes die je maakt de omgang met je sociale omgeving beïnvloeden. Een deel van de online groepsgesprekken is gericht op beginnende veganisten. Zij blijken door de ‘overstap’ regelmatig spanningen te ondervinden. Veel veganisten vinden het bijvoorbeeld lastig om te gaan met hun niet-veganistische omgeving. Inzicht in zowel innerlijke als sociale processen is een belangrijke eerste stap om deze spanningen weg te nemen. Hoe dat precies zit leggen we uit op de pagina over utopie en dystopie.

Inclusiviteit en eenheid

De gesprekken zijn niet bedoeld om elkaar te sturen in het ‘beste’ gedrag als veganist, maar om inclusiviteit en eenheidsgevoel te creëren. Het gedachtegoed van Melanie Joy neemt een centrale plek in. Hierin staat compassie voor elkaar en mededieren centraal. In een wereld waarin de tegenstelling tussen vegan en niet-vegan soms als pijnlijk wordt ervaren, kan het prettig zijn om in gesprek te zijn met gelijkgezinden. Zodat je jezelf eens niet hoeft te verdedigen of je onveilig hoeft te voelen.

Ervaren gespreksleiders

Onder begeleiding van bekwame gespreksleiders worden deelnemers online bij elkaar gebracht in kleine groepen, zodat iedereen gehoord kan worden in hun verhaal. De duur van de gesprekken is anderhalf uur. De gespreksleiders hebben samen veel ervaring met de materie en het begeleiden van groepen. 

Onderwerpen

In de online groepsgesprekken staat steeds een bepaald onderwerp centraal. Eerder hebben we gesproken over onder andere weerbaarheid, eenzaamheid, sociale druk en liefde.

Het was erg leuk om eens te praten met andere vegans. In mijn dagelijks leven ken ik helemaal niemand die vegan is. Voordat ik vegan werd, was ik al ruim 30 jaar vegetariër. Ook toen sprak ik zelden of nooit iemand met dezelfde idealen. Je kunt je vast wel voorstellen hoe fijn het is voor mij om met gelijkgezinde mensen te spreken en tips uit te wisselen. Ik ga zeker deelnemen aan de volgende gesprekken.

“Het doet me pijn dat een overgrote groep van de mensheid niet wil of kan toegeven dat er veel dierenleed wordt aangedaan door de keuzes die we maken. Daardoor voel ik me vaak eenzaam en machteloos. Gelukkig wordt er steeds meer bewustwording gedeeld. Ik kan alleen hopen dat mensen deze signalen serieus willen nemen en er meer bij stilstaan. Tot nu toe heb ik deelgenomen aan 3 gesprekken en heb die als erg prettig ervaren. Ik voel me dan even voor 1,5 uur niet meer een outsider. Het is zo fijn om met mensen te praten over de struggles die je in het dagelijks leven meemaakt. Ik ben enorm blij dat de gesprekken er zijn.”

Gespreksleiders

Het team (V2V) bestaat uit enthousiaste en bekwame begeleiders die samen veel ervaring hebben met de materie en het begeleiden van groepen.

Nog niet zo heel lang veganist maar al wel helemaal overtuigd. ‘De overstap’ heeft mijn leven op een boel manieren veranderd. Ik vroeg mij af of dat bij anderen ook zo was, en op die manier heb ik het initiatief voor deze online gesprekken genomen. Ik zou graag willen dat veganisme een inclusieve beweging wordt waarin diversiteit een uiting is van onze compassie en waarin de verandering die we in de wereld willen zien parallel loopt met onze innerlijke heelwording.

Na 25 jaar vegetariër te zijn geweest, eindelijk ruim een jaar geleden (waarom zo lang?!..) vegan geworden. Leven in een ‘carnistische’ wereld is voor ons allemaal een uitdaging. Daarom begrijp ik ook zo goed dat deze online gesprekken door de deelnemers als een veilige plek ervaren worden. Een plek waar ze kwetsbaar en zichzelf kunnen zijn. Ik breng het vermogen om diep te luisteren, te verbinden en speelsheid mee. Ik kijk alweer uit naar de volgende serie gesprekken!

Cora

Vegan vanuit verbondenheid met – en liefde voor onze mede aardebewoners. Werkervaring als trainer, coach en begeleider in veranderingsprocessen. Door de jaren heen zelf ervaren hoe lastig het kan zijn voor je keuzes te staan in de omgang met familie, vrienden of collega’s op je werk. De online gesprekken vanuit de NVV biedt jou die warme bubbel waar je geen uitzondering bent maar de regel.

Mijn wauw-moment om vegan te worden kwam toen ik besefte wat de impact is op je gezondheid en het milieu van het gebruiken van producten gemaakt van of door dieren. Na een lange periode van steeds minder van zulke producten eten ben ik samen met mijn gezin helemaal vegan geworden. Deze overgang duurde een paar jaar en kwam ook met de nodige sociale veranderingen. Om hier goed mee om te gaan heb ik mij hierin erg verdiept en daarop zijn deze gesprekken een perfecte aansluiting. Het mooie van deze gesprekken vind ik dat je in een veilige omgeving vrijuit kan praten over de sociale uitdagingen waar veganisten mee te maken hebben.

Wat is het doel van een dier? Vanuit historisch en filosofisch perspectief heeft het dier wat mij betreft waarde op zichzelf. In mijn opleiding tot geestelijk verzorger voer ik persoonlijke en groepsgesprekken met mensen over wat het leven zin en waarde geeft. In deze online gesprekken hoop ik te kunnen bijdragen aan een open, vriendelijke sfeer waarin (bijna) veganisten zich welkom voelen om hun verhaal te delen over het leven in een wereld waarin het gebruik van dieren als normaal wordt gezien.