Mocking Bird Argument door Chiltepinster / CC BY SA 3.0

“Help, ik ben veganist geworden!” Je bent gestopt met dierlijke producten eten. Je volgende paar schoenen wordt niet van leer. En je zoekt een nieuwe favoriete shampoo, omdat je oude op dieren getest blijkt te zijn. Lastig? In het begin even wennen misschien. Maar met een beetje hulp van andere veganisten, blogs en facebookgroepen valt het reuze mee. Je krijgt er zelfs lol in en je voelt je er goed bij! Wat voor veel vegans nooit helemaal went zijn de reacties van familie, collega’s en vrienden. Soms lijkt het alsof je een shirt draagt met de tekst ‘debatteer met mij’. No worries met deze 5 tips.

1. Verplaats je in de ander

Geconfronteerd worden met weerstand en onbegrip blijkt verrassend genoeg het meest lastige aspect van een veganistische levensstijl te zijn. Altijd dezelfde vragen en opmerkingen. Realiseer je dat er waarschijnlijk een tijd was dat jij veganisme ook niet begreep. Toch ben jij nu veganist geworden. Met een beetje geduld en feitenkennis kun jij mensen informeren en vooroordelen uit de weg ruimen. Wie weet inspireer jij op jouw beurt weer iemand om de stap naar veganisme te maken.

2. Informeer jezelf

Op de hoogte zijn van de feiten kan ervoor zorgen dat je je zelfverzekerder voelt tijdens lastige discussies. Zonder betweterig te hoeven zijn, kun je indruk maken door te laten zien dat je weet waar je het over hebt. Een uitstekende database met feiten waarop je kunt terugvallen of naar verwijzen is: http://www.cowspiracy.com/facts/

Ook over voeding zijn goede websites te vinden, zoals:
http://nutritionfacts.org/
http://nevo-online.rivm.nl/

3. Leer van andere vegans

Dat je zeker niet de enige bent die worstelt met het sociale aspect van veganisme, lees je hier:
http://www.kmkmmr.nl/lifestyle/mijn-coming-out-als-vegan/
https://www.healthyvega.nl/tips/10-vooroordelen-veganisme/
http://www.degroenemeisjes.nl/hoe-maak-ik-mijn-familie-duidelijk-dat-ik-vegan-wil-eten/
https://lisagoesvegan.com/hoe-ik-het-veganisme-leuk-houd/
https://forum.veganisme.org/viewtopic.php?f=7&t=7042

4. Vergeet niet te lachen

Soms is humor de beste remedie.

Op Facebook is zelfs een Vegan Humor groep te vinden.

5. Maak een FAQ

Bedenk welke vragen je het vaakst hoort en wat je hierop kan antwoorden. Drie veel voorkomende reacties (en het mogelijke antwoord):

Q: Stel je bevindt je een op onbewoond eiland samen met een varken. Zou je dan het varken opeten?
A: Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ik ooit op een onbewoond eiland terecht kom. Veel realistischer is de vraag wat jij zou doen wanneer je in een wereld leeft waar er een overvloed aan gezond en lekker plantaardig eten te krijgen is. Zou je er dan voor kiezen om zonder noodzaak een dier te (laten) gebruiken en doden?

Q: Planten hebben ook gevoel.
A: Wil jij een uur naar een video kijken die gemaakt is in een slachthuis? Dan zal ik een uur lang kijken naar een video van een aardbeien oogst! Planten hebben geen centraal zenuwstelsel. Bovendien is er altijd meer plantaardig voedsel nodig om dierlijke producten te ‘produceren’, dan wanneer we zelf plantaardig zouden eten.

Q: Je geeft meer om dieren dan om mensen.
A: Tachtig procent van de kinderen die honger lijden, woont in landen waar veevoer wordt geproduceerd. De vee-industrie is één van de grootste veroorzakers van armoede ter wereld. Ook ontbossing, klimaatopwarming, watervervuiling, watertekorten, grond-onteigening en stijgende voedselprijzen worden grotendeels veroorzaakt door de vee-industrie.

En tot slot: soms zijn alle woorden van de wereld niet genoeg om iemand een ander perspectief te laten zien. Schotel ze iets lekkers, plantaardigs voor en wie weet… komen ze er nog eens op terug.

Wat vond jij van dit artikel? Laat het ons weten op Facebook en Twitter!