Interview afgenomen op: 21-08-2021
Monique, 41 jaar, is op zoveel mogelijk vlakken bezig met duurzaamheid, gek op bakken, de Efteling, wandelen met Lady en activiteiten doen met het gezin. Ze is vegan geworden kort na de komst van haar dochtertje en wil laten zien dat er ook vegans zijn met een maatje meer.
Vegan zonder body shaming
Monique: Vaak denken mensen bij vegans aan bleke, magere mensen met voedingstekorten. Maar dat dat hoeft helemaal niet! Als vegan kun je een gezonde en volwaardige leefstijl hebben, zelfs een maatje meer en jezelf enorm verwennen met heerlijke dingen. Ik houd erg van bakken. De vegan cheesecake met verse aardbeien is thuis favoriet, terwijl geen van de kinderen vegan is. We leven in een samengesteld gezin met vijf kinderen, waarvan mijn dochter vegetarisch eet. Onze hond, Lady is net als mijn vriend flexitariër. Voor mijn verjaardag heb ik een keer het kookboek Taart ende Koeck van de kinderen gekregen. Ze hadden er een briefje in gedaan dat ze zo trots zijn op hun ‘Vegan Mama’, super lief! Ik vind het heel fijn dat het hele gezin openstaat voor mijn leefwijze. Ik probeer ze altijd vanuit positiviteit te verleiden om vegan te eten. Ik geloof erin dat ik zo veel meer bereik dan vanuit negativiteit. Ik word er ook heel blij van als op een verjaardag de vegan worstenbroodjes niet aan te slepen zijn.
Duurzaamheid
Ik ben op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. Als ik kantoorartikelen bestel dan zal ik altijd gerecycled papier bestellen, mijn bril is van gerecyclede materialen, onze stroom is 100% groen van Nederlandse bodem, wij rijden elektrisch, en zo nog veel meer dingen. Ik vind het belangrijk om zuinig te zijn op de aarde, en goed om te gaan met de natuur. Op een gegeven moment kwam ik erachter hoeveel liter water er nodig is voor het produceren van een kledingstuk. Ik schrok daar enorm van! Ik denk daardoor heel serieus na over wat voor kleding ik aantrek, en wat de impact is voor mens, dier en milieu. Als ik nu online bij Zalando winkel, filter ik op duurzame kleding, ik heb kleding van gerecycled plastic en houtpulp, ik doe mee aan een Ketting kledingruil1, koop tweedehands kleding en ik ga volgend jaar trouwen in een ‘pre loved wedding dress’. Het enige wat ik moeilijk vind, is om nog meer water te besparen. Ik sta heel graag onder de douche, wel met duurzame douchekop, en ik zit graag in onze jacuzzi. Ik heb zeker dilemma’s, maar ik weet dat ik mezelf ook weer niet hoef te straffen, want ik doe op al op zoveel vlakken erg mijn best.
Positiviteit
Duurzaam en veganistisch leven geeft mij veel voldoening. En daarnaast is het natuurlijk goed voor mens, dier en milieu. Ik vind het bevredigend dat ik zo bewust mogelijk leef en daarmee ook nog zoveel bespaar. Ik doe mijn best om dit ook zo positief mogelijk over te brengen naar anderen. Het veganisme is bij mij begonnen toen ik klein was. Onderweg naar de basisschool kwam ik altijd langs de slager waar zij zelf de dieren slachtten. De geluiden die ik hoorde en het zien van die angst in de ogen van die dieren, zetten mij toen al in beweging om het anders te willen. Op een gegeven moment ging ik omlopen, zodat ik het niet meer hoefde te zien. Mijn moeder was bang dat ik zonder vlees geen gezond voedingspatroon had, maar ik bleef volhardend. Vanaf mijn tienerjaren ging ik op mijn fietsje of met de bus naar Bergen op Zoom, om bij een heel klein tokootje mijn eerste vegetarische producten te halen.
Bitterballen
Pas later kwam ik erachter dat producten als kaas ook niet diervriendelijk zijn, en leer ook niet alleen maar restafval is. Door steeds meer kennis te vergaren ben ik steeds minder dierlijke producten gaan kopen en sinds drie jaar ben ik vegan. Die overstap is net na m’n zwangerschap geweest. Tijdens mijn zwangerschap durfde ik het niet aan om veganistisch te gaan eten, omdat ik niet zeker wist of ik genoeg voedingsstoffen binnen zou krijgen. Toen de borstvoeding ophield was de keuze snel gemaakt. Tijdens het geven van borstvoeding voelde ik ook wat voor enorme liefdevolle inspanning dat is. Die inspanning levert een koe natuurlijk ook, maar zij moet dan iedere keer afscheid nemen van haar kindje. Ik ben dus vegan omdat ik niet wil bijdragen aan dierenleed. Toch probeer ik andere personen altijd op een positieve manier te benaderen en te verleiden voor het veganisme. Ik zal hen nooit zielige filmpjes laten zien, maar zet liever een schaal lekkere plantaardige bitterballen voor ze neer!
Bronnen
- Ketting kledingruil is een landelijk project waarvoor je je bij een of stad kunt inschrijven. Je krijgt dan tassen met kleding en sieraden. Daar kun je wat uithalen, en ook wat in doen. Als je dit hebt gedaan krijg je een adres waar je de tas vervolgens naar toe mag sturen. Zo’n tas gaat langs maximaal 20 adressen. Als er nog spullen in overblijven, dan gaan die meestal naar de kringloopwinkel.
- Voeding & Gezondheid – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Natuur & milieu – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Veganisme – Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Leer – Nederlandse Vereniging voor Veganisme