Terwijl we streven naar een wereld waarin dieren niet onderdrukt worden, is onze taal bol van uitdrukkingen die dit normaliseren. Deze taalgids helpt om effectieve gesprekken te voeren, zonder problematische uitdrukkingen.
Schrijven of spreken over de rechten van dieren is niet altijd eenvoudig. Om een ander te overtuigen, wil je zo dicht mogelijk bij de taal van je lezer of gesprekspartner blijven. Nog belangrijker dan gelijk hebben, is dat anderen gemotiveerd zijn om alle dieren en hun rechten te respecteren en te stoppen hen te gebruiken. De woorden die we daarvoor gebruiken, kunnen de verbinding met anderen maken of verstoren. Hoe we communiceren over veganisme is dus erg belangrijk.
Tegelijkertijd is de normalisatie van het gebruik van dieren verweven in ons dagelijks taalgebruik. Het belang van taal is uitermate belangrijk. Hoe we spreken, bepaalt hoe we denken en omgekeerd. Het goede nieuws is dat daar een sleutel ligt om de normalisatie van de onderdrukking van dieren te ontmantelen; door andere woorden te kiezen die niet meewerken aan de normalisatie.
“We didn’t just stop being speciesist the day we went vegan” – Christopher Sebastian McJetters
Hoe deze gids te gebruiken
Deze gids is een hulpmiddel met als doel om betere en effectievere gesprekken te hebben over veganisme en de rechten van dieren. De gids is een aanmoediging om steeds na te blijven denken over onze woordkeuzes en om hierin gezamenlijk beter te worden. De lijst bestaat uit termen die je het beste kan vermijden, geeft een uitleg waarom, en geeft suggesties welke je kan gebruiken.
Hoewel het ene woord problematischer is dan het andere, maakt de lijst geen onderscheid tussen de ernst van de termen of uitdrukkingen. De lijst is ook niet volledig of perfect. Taal leeft en zo kunnen ook op den duur andere gedachten ontstaan over de gegevens suggesties. Het is goed om dat in gedachte te houden, tijdens het gebruiken van deze gids.
“The industry knows about the power of language and gives advice on what language to use” – Mich Dressel-MacFadden
Waar houdt deze taalgids rekening mee?
Deze taalgids faciliteert in respectvolle gesprekken en houdt daarbij rekening met dieren, het publiek en anderen.
Dieren
We willen zo goed mogelijk uitleggen waar veganisme over gaat. Daarbij willen we met respect spreken over dieren, terwijl veel Nederlandse uitdrukkingen het gebruik van dieren juist normaliseren. Het gebruik van dieren zit zo diep in onze cultuur, dat de Nederlandse taal veel uitdrukkingen kent waarbij zij gereduceerd worden tot objecten, in plaats van individuen. Die uitdrukkingen die speciesistisch zijn en of de onderdrukking van dieren verhullen (eufemismen) gebruiken we zelf liever niet.
Publiek
Het is verleidelijk een boodschap aan te zetten met krachtig taalgebruik. Maar we moeten ons ook afvragen: Waarom zouden we mensen de mogelijkheid bieden om te reageren op onze woordkeuze in plaats van onze boodschap? Waarom zouden we woorden gebruiken die het gesprek kunnen ontsporen of ervoor zorgen dat mensen volledig afhaken? We willen de kans verkleinen dat gesprekken afdwalen naar andere onderwerpen. Daarom vermijden we provocaties en bepaalde vergelijkingen bij het creëren van bewustzijn over veganisme.
Anderen
Het is belangrijk dat we met onze woordkeuze een consistent standpunt tegen onderdrukking innemen. Het is dus van belang dat we opletten dat we andere groepen mensen niet als minder zien. Dit betreft alle vormen van discriminatie en ‘-ismen’ zoals racisme, seksisme, validisme en speciesisme. Het is belangrijk dat onze wijze van communicatie niet ten koste gaat van anderen.
Hoe deze woordenlijst te gebruiken
De woordenlijst biedt handvatten om op een respectvolle manier en in klare taal een morele discussie te voeren over het gebruik van dieren zonder het gesprek te verstoren. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende manieren waarop je er rekening mee kan houden. In eerste instantie probeer je het gebruik van termen die weinig respect hebben naar dieren te voorkomen.
“Oppression is solidified in language. But the good news is that is also where it can be challenged” – Mich Dressel-MacFadden
1. Vermijd problematische termen
In veruit de meeste gevallen is het mogelijk om je anders uit te drukken in andere woorden. Gebruik hierbij je eigen creativiteit. Wil je bijvoorbeeld iets zeggen over de vee-industrie, dan kan je ook spreken over het gebruik van dieren voor consumptie. Let hierbij op dat het woorden zijn die voor jouw publiek herkenbaar zijn. Je kan je ook laten inspireren door de gegeven suggesties in deze taalgids.
2. Geef duiding
In sommige gevallen is het niet mogelijk om bepaalde woorden of uitspraken te vermijden, omdat je anders niet goed begrepen wordt. Ook dan kan je een duiding meegeven. Manieren waarop dit bijvoorbeeld kan, zijn:
- Aanhalingstekens – door een woord tussen aanhalingstekens te zetten, kan je uitdrukken dat het een term is die andere mensen gebruiken. Bijvoorbeeld: “De koe ‘geeft’ melk”. Dit werkt alleen in geschreven tekst.
- Uitleg – door een korte toelichting te geven bij een term die onrecht naar dieren verhult, kan je zichtbaar maken wat iets echt betekent. Bijvoorbeeld: “We waren gisteren op een manege, een bedrijf waar men tegen betaling op de rug van paarden kan rijden”.
“Speciesism is ableism, because it is discrimination of other animals because they do not possess certain abilities” – Geertrui Cazaux
Let op je publiek
De taalkeuzes kunnen afhangen van het publiek waarvoor je spreekt. Spreek je met niet-veganisten die voor het eerst over veganisme in gesprek gaan, dan is het belangrijk om woorden die voor hen ongewoon zijn te voorkomen. Het helpt niet als je woorden voor je gesprekspartner of lezer bevreemdend overkomen. Blijf tijdens je gesprekken dus ook opletten op welke manier je taalgebruik een gesprek beïnvloedt.
Blijf jezelf
We communiceren allemaal anders en moeten de taal vinden die voor ons werkt. Sommige van deze woorden kunnen afhankelijk zijn van de situatie. Het gaat niet om perfectie. Laat de angst om het verkeerde te zeggen je niet weerhouden om op te komen voor dieren. We komen allemaal op voor de rechten van dieren en met enige oefening en aandacht kunnen we nog beter worden.
Blijf alert
Hoe uitgebreid ook, deze pagina zal nooit compleet zijn. Blijf in je communicatie dus altijd alert op het gebruik van uitdrukkingen die niet zo respectvol zijn naar dieren. Een goede eerste test is of je hetzelfde ook zo over mensen zou zeggen.
Inhoudsopgave
- Algemene termen
- Veganisme uitleggen
- Verwijzingen naar veganisten en ‘de rest’
- Verwijzingen naar vegan producten
- Verwijzingen naar andere dieren
- Misvattingen
- Dieren als product
- Gebruik van dieren beschrijven
- Potentieel ontsporend taal- en woordgebruik
- Ontsporende vergelijkingen
- Uitspraken en gezegden om te vermijden
- Validistisch taalgebruik
Algemene termen
Potentieel ontsporend taal- en woordgebruik
We kunnen vaak hetzelfde zeggen op een andere manier met minder kans om het gesprek te doen ontsporen. Dit wil niet zeggen dat onderstaande woorden niet geldig zijn. Deze suggesties zijn gebaseerd op effectiviteit en hoe het gesprek gaande te houden.
Voor langere gesprekken is het misschien mogelijk om speciesistisch taalgebruik te ontmantelen en de persoon te vragen of die woorden op andere dieren moeten worden toegepast.
Ontsporende vergelijkingen
Vergelijkingen leiden vaak af van het punt dat we maken en verlegt de discussie dan onnodig naar de vraag of de vergelijking wel voldoende treffend is. Wanneer mensen de vergelijking in twijfel trekken, leidt dit af van de boodschap die we over willen brengen.
Verder lezen
- Joan Dunayer, Animal Equality. Language and Liberation
- Lydia X.Z. Brown, Ableist words and terms to avoid
- The Save Movement, Non-speciesist Language