Met de groeiende aandacht voor veganisme, groeit ook het aantal critici. Van quasi onschuldige grapjes tot grove opmerkingen, beledigingen en doodswensen. Maar waarom? Het doet denken aan de uitspraak van Ghandi: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
Negeren
De tijd dat veganisme genegeerd werd is verleden tijd. Het aanbod van plantaardige producten groeit, in steeds meer restaurants kan je als vegan terecht en media hebben nog nooit zo vaak over veganisme geschreven als nu. Ook op internet stijgt het aantal ‘vegan’ zoekopdrachten, waarbij de vegan blogs en websites je om de oren vliegen. Om nog maar niet te spreken over social media, waar #vegan inmiddels ingeburgerd is. Overal ter wereld neemt het aantal veganisten snel toe.
Uitlachen
Op persoonlijke blogs, maar soms zelfs in de mainstream media worden veganisten bekritiseerd. Neem nu de bergbeklimster uit Australië die vorige week overleed tijdens haar klimtocht op de Mount Everest. Net als anderen stierf zij hoogstwaarschijnlijk aan hoogteziekte. Media grepen het voorval echter aan om haar veganisme te benadrukken, terwijl dit los stond van haar dood. Diezelfde media doen een stuk minder moeite om mensen uit te leggen wat veganisme dan wel inhoudt.
Vechten
Mensen die opkomen voor dieren lopen het risico bedreigd te worden. Lobbyisten voor de vleesindustrie doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat subsidies voor dierlijke producten binnen worden geharkt. Soms gaat het zelfs zo ver dat de overheid probeert te voorkomen dat een nieuw, innovatief product op de markt komt. In de VS is een wet van kracht die het verbiedt veehouderijen undercover te filmen (ag-gag). Zondag hebben ‘vlees-extremisten’ in Tbilisi (Georgië), gewapend met vlees, het vegan Kiwi café en haar bezoekers aangevallen.
Conflict
Maar waarom die ‘haat’ tegen veganisme? Als er ergens geld mee te verdienen valt is dat vaak reden genoeg, maar veganisme is voor veel mensen ook confronterend. De realisatie dat hun keuzes dieren schaden kan een ongemakkelijk gevoel geven. Mensen hebben geen hekel aan veganisme; ze zijn in conflict met hun eigen gevoel. Geen weldenkend mens heeft iets tegen mensen die ernaar streven om anderen zo min mogelijk te schaden. En ergens grapjes over maken in de hoop dat het dan vanzelf weer weggaat, is soms nou eenmaal makkelijker dan toegeven dat veganisten een punt hebben.
Benieuwd naar dit conflict? Kom op 12 juni naar onze presentatie op het Raw Food Festival.